bArU TaU...

Monday, November 30, 2009 at 10:13 PM

halo kawan2...hari ni nak share pasal benda lain plak...agak menarik utk dikongsi bersama...pasal perbuatan @ gaya hidup kita setiap hari yg boleh buat kita cepat jatuh sakit...hoho

1- makan satay: kan kalo kite makan satay, mesti ade bawang, timun dan macam2 lg...korg jgn ingat timun tu saje2 je menyemak kat pinggan tuh...actually, satay yg dibakar ngan arang ade karbon...ala, yg hitam2 kat satay tuh...karbon tu plak bleh sebabkan kanser tau...tapi kite selamat kalo makan satay bersame timun tadi...coz timun ade bahan anti-kanser...so, nextime jangan buang timun tu eyh...(walaupun ak anti-timun, terpaksela makan gak...hoho)

2- makan udang atau sekutunya: ak pasti ramai suka makan udang kan...ak pon same...keh2...nak makan udang tu takde hal beb...tapi jangan sekali2 korg makan vitamin C selepas@sebelum korg melantak udang...BAHAYA woo...nanti korg bleh mati keracunan Arsenik (logam kimia berbahaya)...nanti berbuih plak mulut...huhuhu...

3- jawab telefon: bila ak dapat tau pasal nih, terus ak insap...jawab panggilan dengan telinga kanan akan mempercepatkan kerosakan otak...hoho...cuak giler...so, jawablah ngan telinga kiri coz otak lambat sket nak rosak...huhuh

4- bateri handphone: jangan jawab panggilan kalo bateri hp korg dah tinggal 1 bar @ nyawa2 ikan...coz kesan radiasi bila bateri dah nak mampus adalah 1000x lebih tinggi berbanding bila bateri full...so, charge laa hp tu bile dah tinggal 1 bar...hoho

5- headset / earphone: jangan letak 'set kepala' tuh lama2 kat telinga...kalo bleh after 2 jam digunakan, rehat dulu 1 jam...coz kalo pakai headset terlalu lame, otak akan terlalu letih & boleh jammed...bila otak jammed, tu yg korg nampak ada manusia cakap sorg2 kat tepi jalan...hehe

6- makan ubat: kalo nak makan ubat panadol atau ape2 jua pil, jangan makan ngan air sejuk...lebih baik makan ngan air suam...coz kalo air sejuk, ubat tu kurang berkesan...

7- minum air: banyakkan minum air waktu siang..waktu malam kurangkan...ni ade kaitan ngan sistem pembersihan dalam badan kite...complicated nak terangkan...hehehe

renung2 kan & selamat di jalan raya...

0 corat-coret

Simply Life ... | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com