Kite & Air Mate...

Sunday, November 8, 2009 at 5:17 AM


boleh tak korg fikirkan kejap apekah sebab mate kite berair? potong bawang? masuk habuk? sakit mate? sakit hati? kene marah? atau korg happy giler?

pernah tak korg terfikir, dari mane air mate tu dtg? apekah air mate tu sebenarnye? adekah same mcm air kencing kite sume? atau peluh? apekah rase air mate? masin?

ok2...mungkin ade antare korg yg tau dan arif pasal air mate...tp ak tetap nak kongsi...dan ak akan terangkan sesimple mungkin... so that, member2 yg bukan aliran sains bole faham sefaham2nye...hehe

mate kite ade kelenjar lakrimal...alah, same mcm kelenjar peluh...kelenjar ni plak menghasilkan cecair...cecair ni plak mengandungi garam, protein dan lisozim...garam & lisozim penting untuk musnahkan kuman atau habuk yg masuk mate kite...protein plak utk kesihatan mate...cecair ni (air mate) asalnye utk membersihkan permukaan mate kite...cuci habuk, bunuh kuman dan kekalkan mate yg langsing...ehhhh, sihat !!

contohnye, bile korg kupas bawang (sape2 yg pernah laa)...mesti mate korg berair kan? sebabnye, mase korg kupas bawang, ade cecair drpd bawang tu yg terpercik masuk ke dlm mate korg...cecair bawang tu plak ade bahan kimia yg tak sesuai berada kat mate...so, kelenjar lakrimal ni akan bertindak pantas menghasilkan air mate yg mengandungi 3 bahan penting tadi untuk mencuci mate korg drpd bahan kimia bawang tadi...supaya mate korg sihat sejahtera !!

korg pernah sedih kan? happy gler?? mesti korg sedih @ happy smpai kuar air mate kan?kalo korg nak tau, air mate yg kuar sebab emosi ade ciket perbezaan dgn air mate bile kupas bawang or masuk habuk...air mate yg kuar sebab sedih @ happy ade kaitan dgn tindakbalas hormon (panjang dan complicated utk diterangkan)...air mate ni mengandungi bahan2 kimia yg berlebihan yg tak boleh ditampung oleh badan kite & menyebabkan kite rase tak selesa...so melalui nangis, kite dah selamatkan badan kite drpd bahan kimia berlebihan...tu sebab, selalunye kalo korg perasan, after kite nangis mesti kite rase lebih selesa dan segar...betul tak???

lihatlah kebesaran Allah...dgn air mate je, byk kebaikan yg kite dapat...tu sebab, jgn malu2 utk mengeluarkan air mate kite (nangis lerr)...so, harap sgt korg dpt ilmu baru walaupon tak seberapa...thanx for viewing & reading !!

7 corat-coret

  1. Anonymous Says:

    best dpt tau....tenkiu

  2. hezad Says:

    suka sgt baca blog ko nih haf~~~ bleh jadi editor berjaya nih~~ gut lark~

  3. LeMaNtO Says:

    waaaaaa....x kn citer air mate je kot??air lain pon kasik story la sikit beb..bru bole stim lelebih~~ahahaa

  4. haf ken Says:

    pert...tq ey komen...nti slalu2 la jenguk blog ak n komen tau...bg pendapat skali...ko punyer pndapat mesti hot mcm dulu lg kan...hik3

  5. haf ken Says:

    air lain belum lg ar lemanto masjoko...sabar2 la sket...kn kayuh pelan2 kate org...hak3

  6. hezad Says:

    suka baca bende2 yg relex tp berinput.... n blog ko nih ade tarikan tersendiri... bergaya santai tp ade isi.... sgt2 suka... wat la lagi topik2 laen lak...

  7. haf ken Says:

    hahaha..yeke pert??tenkiu so much la kalo gitu...weh,jadi ke pi melaka??sori dude i couldnt make it...huhu...tp ko still x marah...heheh

Simply Life ... | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com