dUiT bOLeH & DuiT TaK BoLEh...

Tuesday, December 8, 2009 at 1:07 AM

Idea ni datang masa ak tengah melayan perasaan sebelum tido...susah nak tido coz banyak perkara nak fikir...one of 'em is DUIT...hehe...takyah cakap banyak...hayatilah seloka (lebih kurang ar) kat bawah ni pasal apa yg DUIT boleh beli & tak boleh beli...

DUIT boleh beli rumah banglo 3 tingkat ..... tapi bukan kebahagiaan ..... hak hak

DUIT boleh beli pakaian berjenama utk anak2 ..... tapi bukan nilai kekeluargaan ..... wowowo

DUIT boleh beli kereta Bugatti ..... tapi bukan keselamatan ..... vroooom vroooom

DUIT boleh beli tilam Vono ..... tapi bukan tidur yg nyenyak ..... zZzZZzzzz

DUIT boleh beli jam Rolex ..... tapi bukan masa yg berdetik ..... ding dong

DUIT boleh beli buku sebeban ..... tapi bukan ilmu seciput ..... hik hik

DUIT boleh beli pangkat & kedudukan ..... tapi bukan kehormatan ..... grrrr grrrr

DUIT boleh beli ubat sebakul ..... tapi bukan kesihatan yg unggul ..... huk huk

DUIT boleh beli darah ..... tapi bukan kehidupan ..... hohoho

DUIT boleh beli sejadah bersulam emas ..... tapi bukan solat yg khusyuk ..... ermmm

Tak semua DUIT boleh beli kan? So, DUIT bukanlah segala-galanya...tapi tak dinafikan, DUIT adalah sebagai keperluan utk memudahkan perjalanan kehidupan seharian...but, juz don't let it control your way of living !!!

kAwAn...

at 12:44 AM

yang best tentang KAWAN...
akan sentiasa mencuba...
tukar sedih kepada gembira...
setiap kali kita berduka...


yang best tentang KAWAN...

akan sentiasa memahami...

segala ujian yang kita lalui...
malah menghulurkan tangan untuk bersama menghadapi...


yang best tentang KAWAN...

akan sentiasa berkongsi...

pengalaman, makanan, atau mimpi...

mereka pandai menjaga hati...


yang best tentang KAWAN...

bukan emas galang gantinya...
memberi cinta sepenuh jiwa...
hanya hati ikhlas bisa menerima...


Nukilan: Haf Ken

Untuk: kawan2 yg amat dihargai...

mEmaHaMi bAkaL sUaMi kOrg...

Friday, December 4, 2009 at 1:48 PM

idea ni terlintas time ak baca satu artikel pasal 'gender studies'...ade laa die bagi 2 3 contoh + explanation panjang lebar...so ak tambahkan lagi mengikut kreativiti sendiri + explanation pendek comel...member2 ak yg gurlz, tolonglah baca utk persediaan korg memasuki alam rumah tangga...bila suami korg cakap macam ni, maksudnye...

"ini hal lelaki..." = jangan masuk campur kalo taknak makan penampar...

"ade ape2 yg abang bleh tolong kat dapur..." = korg masak terhegeh-hegeh, die dah lapar...

"berehat la sekejap sayang, tak penat ke..." = rimas tengok korg berkemas & lalu-lalang depan TV...

"menarik laa cerite sayang..." = baik korg stop bercerita coz die dah bosan...

"abang dah balik..." = sediakan air utk die, bukan sediakan gosip pasal jiran sebelah...

"takpe, abang boleh buat..." = die nak korg tolong, janganlah korg bantai tengok Nur Kasih sambil makan popcorn, tak pasal2 TV tu kat jalan raya...

yang last ni paling best...

"mane anak kita...?" = die nak anak lagi laa tuuu...hua3

mintak ampun...mintak maap...sekadar gurauan...hehe

aLaHai JuNioR...aLaHai SeNioR...

at 11:49 AM


Hari ni tengah tencen2 buat lab work thesis, dtg plak idea pasal Junior & Senior...tergelak gak ak sorg2 bile teringat mase ak junior & skrg bile dah senior...so, nak share laa kat blog ak nih...ape yg ak tulis ni xde kaitan dgn yg idup mahupun telah meninggalkan alam kampus...hehehe...hope korg enjoy...

Junior: Meneliti silibus utk pastikan tidak tertinggal kuliah...
Senior: Meneliti silibus utk pastikan kuliah mane yg boleh ponteng...

Junior: Bawa makanan/minuman dlm lecture hall sorok2...
Senior: Bawa pelbagai jenis kuih muih & minuman utk dikongsi bersama rakan2...

Junior: Panggil lecturer Prof atau Dr...
Senior: Dah ade gelaran istimewa bagi setiap Prof & Dr...

Junior: Jalan kaki pi kuliah walaupun jauh 1km...
Senior: Naik kereta/motor kalau lebih 100 meter...

Junior: Baca semua benda yg ade kaitan dgn subjek tersebut utk dapat good grade...
Senior: Baca benda yg ditekankan oleh lecturer @ fokus bab yg paling lama diajar...

Junior: Nak tau semua selok belok kelas/kuliah supaya cepat sampai...
Senior: Dah tau selok belok tapi tak pernah sampai awal...

Junior: Berlumba-lumba beli buku rujukan kat pusat pengajian...
Senior: Berlumba-lumba nak photocopy buku rujukan yg member beli...

Junior: Sedih dapat satu subjek C+...kejutan budaya la konon...
Senior: Gembira dapat 3 C+...yg penting lulus & terus pengajian...

Junior: Siapkan latihan on the spot...then jumpa lecturer pura2 tak faham soalan...
Senior: Takpe, due date lagi 2 minggu...kite enjoy...

Junior: Makan dgn parents mase weekends...
Senior: Makan dgn aweks setiap hari...

Junior: Salin semua nota yg lecturer bagi satu per satu...
Senior: Dengar & salin nota dalam 4 atau 5 baris ayat jer utk 2 jam kuliah...

Junior: Nak pastikan dapat 4.0...kurang2 pon 3.8...
Senior: Bersyukurlah dapat 2.8...berpijaklah pada bunyi yg nyata...

Junior: Pen berwarna-warni + Buku nota bercorak meriah...
Senior: Pen nyawa2 ikan + Serpihan kertas...

Junior: Malam2 study group kat library...fokus kat nota...
Senior: Malam2 'study group' kat TGV/GSC...fokus kat screen...

Junior: Panggil senior 'abang'...hormat yg lebih tua...
Senior: Junior tu macam 'abang' aku jer...

hahaha...kalo nak ikutkan, byk lagi fakta menarik mengenai Junior & Senior...kalo korg ade idea @ cerita lain yg lg best, share la kat sini ok...amat dialu2kan...

bOys OvEr fLoWeRs...

Thursday, December 3, 2009 at 6:49 PM

maka, dengan sukacitanya ak ingin mengumumkan...bahawa hari ni...genaplah 3 kali ak tengok drama korea nih...Boys Over Flowers...hua hua hua

ak ni bukanlah minat sgt pon citer korea...kalo tengok pon time bosan tahap dewa...

tapi...jeng3...citer ni memang best arr...suka giler jalan cerita & cara pelakon2 tu sampaikan karakter diorg...citer cinta yg lawak + bengong + pelik + rumit + sedih + family = tabik springggg laa...

kalo ak nak tulis sinopsis kat cni...tak muat kot...lagipon banyak sangat yang best2 utk ditulis...so baik korg watching sendiri ok...keh3

apa yg ak nak share ini hari, bukan pasal pelakon die cun ke tak, hero die ganteng ke tak...tapi moral values yg boleh kite dpt drpd drama ni...coz drama ni lain dari yg lain...kisah cinta yg dibaluti dengan nilai2 kekeluargaan, persahabatan & kemanusiaan yg tinggi...hohoho

so, antara moral values yg ak nak share ialah:

1- kekayaan tidak menjamin kebahagiaan keluarga...walaupon keluarga Jan Di sederhana, tapi hubungan kekeluargaan diorg sgt menyentuh jiwa...sampaikan Jun Pyo si anak jutawan pon bleh join diorg siapkan jeruk sayur & makan bebola ikan tepi jalan....

2- semakin benci semakin sayang...ak rase hipotesis ni kadang2 betul gak...hehe...contoh macam Jan Di, mula2 die kenal Jun Pyo yg 'kejam' tue, benci tahap dewi...tapi semakin benci, semakin die nampak sisi baik & sensitif Jun Pyo...

3- kasih sayang kadang2 tak perlu ditunjukkan directly...korg mesti faham kan...bila kite syg seseorg, tak semestinya kena belai, manja2, bagi hadiah...cara Jun Pyo luahkan sayang pada Jan Di bagi ak sangatlaa cool...lain macam...jarang org buat kot...nak tau camne???korg tengokla sendiri...hik3

4- percintaan perlukan pengorbanan...ibu Jan Di sanggup merayu kat mak Jun Pyo yg zalim utk selamatkan suami yg tercinta...Jun Pyo sanggup putuskan cinta dgn Jan Di supaya Jan Di tak jadi mangsa mak dia...Jan Di sanggup lukakan Jun Pyo sampai eksiden demi selamatkan family besfren dia...hohoho...dan byk lagi....

5- cinta yg sejati akan tetap bertahan walaupon ade seribu halangan...mmg byk giler halangan percintaan dlm drama nih...sampaikan dekat episod last pon ade lagi obstacle...bagi yg tak putus asa, cinta itu pasti menjadi miliknya...bagi yg berputus asa, jodoh pasti ada, cuma kenalah berusaha...(mcm otai cinta plak...keh3)

6- hasrat ibu bapa mesti nak anak berjaya...lepas kedai dobi family Jan Di kena sita by org2 mak Jun Pyo, diorg jual keropok tepi jalan...then kena roboh plak...pastu ayah Jan Di jadi nelayan, mak die jual ikan...sampai sakit2...semua tu semata2 nak pastikan Jan Di dapat teruskan persekolahan dia & masuk universiti...huhuhu

ermmm...actually byk lagi moral values dari drama ni...serius byk giler...ak juz pilih yg catchy jer...so, ak harap korg dptla gambaran awal drama ni...mmg syok abih...ak bleh ulang sampai 3x laa...so, dapatkan laa dari member2 korg k...hik3

p/s: sediakan tisu or kain or bantal bucuk utk lap air mate...

Simply Life ... | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com