dUiT bOLeH & DuiT TaK BoLEh...

Tuesday, December 8, 2009 at 1:07 AM

Idea ni datang masa ak tengah melayan perasaan sebelum tido...susah nak tido coz banyak perkara nak fikir...one of 'em is DUIT...hehe...takyah cakap banyak...hayatilah seloka (lebih kurang ar) kat bawah ni pasal apa yg DUIT boleh beli & tak boleh beli...

DUIT boleh beli rumah banglo 3 tingkat ..... tapi bukan kebahagiaan ..... hak hak

DUIT boleh beli pakaian berjenama utk anak2 ..... tapi bukan nilai kekeluargaan ..... wowowo

DUIT boleh beli kereta Bugatti ..... tapi bukan keselamatan ..... vroooom vroooom

DUIT boleh beli tilam Vono ..... tapi bukan tidur yg nyenyak ..... zZzZZzzzz

DUIT boleh beli jam Rolex ..... tapi bukan masa yg berdetik ..... ding dong

DUIT boleh beli buku sebeban ..... tapi bukan ilmu seciput ..... hik hik

DUIT boleh beli pangkat & kedudukan ..... tapi bukan kehormatan ..... grrrr grrrr

DUIT boleh beli ubat sebakul ..... tapi bukan kesihatan yg unggul ..... huk huk

DUIT boleh beli darah ..... tapi bukan kehidupan ..... hohoho

DUIT boleh beli sejadah bersulam emas ..... tapi bukan solat yg khusyuk ..... ermmm

Tak semua DUIT boleh beli kan? So, DUIT bukanlah segala-galanya...tapi tak dinafikan, DUIT adalah sebagai keperluan utk memudahkan perjalanan kehidupan seharian...but, juz don't let it control your way of living !!!

kAwAn...

at 12:44 AM

yang best tentang KAWAN...
akan sentiasa mencuba...
tukar sedih kepada gembira...
setiap kali kita berduka...


yang best tentang KAWAN...

akan sentiasa memahami...

segala ujian yang kita lalui...
malah menghulurkan tangan untuk bersama menghadapi...


yang best tentang KAWAN...

akan sentiasa berkongsi...

pengalaman, makanan, atau mimpi...

mereka pandai menjaga hati...


yang best tentang KAWAN...

bukan emas galang gantinya...
memberi cinta sepenuh jiwa...
hanya hati ikhlas bisa menerima...


Nukilan: Haf Ken

Untuk: kawan2 yg amat dihargai...

mEmaHaMi bAkaL sUaMi kOrg...

Friday, December 4, 2009 at 1:48 PM

idea ni terlintas time ak baca satu artikel pasal 'gender studies'...ade laa die bagi 2 3 contoh + explanation panjang lebar...so ak tambahkan lagi mengikut kreativiti sendiri + explanation pendek comel...member2 ak yg gurlz, tolonglah baca utk persediaan korg memasuki alam rumah tangga...bila suami korg cakap macam ni, maksudnye...

"ini hal lelaki..." = jangan masuk campur kalo taknak makan penampar...

"ade ape2 yg abang bleh tolong kat dapur..." = korg masak terhegeh-hegeh, die dah lapar...

"berehat la sekejap sayang, tak penat ke..." = rimas tengok korg berkemas & lalu-lalang depan TV...

"menarik laa cerite sayang..." = baik korg stop bercerita coz die dah bosan...

"abang dah balik..." = sediakan air utk die, bukan sediakan gosip pasal jiran sebelah...

"takpe, abang boleh buat..." = die nak korg tolong, janganlah korg bantai tengok Nur Kasih sambil makan popcorn, tak pasal2 TV tu kat jalan raya...

yang last ni paling best...

"mane anak kita...?" = die nak anak lagi laa tuuu...hua3

mintak ampun...mintak maap...sekadar gurauan...hehe

aLaHai JuNioR...aLaHai SeNioR...

at 11:49 AM


Hari ni tengah tencen2 buat lab work thesis, dtg plak idea pasal Junior & Senior...tergelak gak ak sorg2 bile teringat mase ak junior & skrg bile dah senior...so, nak share laa kat blog ak nih...ape yg ak tulis ni xde kaitan dgn yg idup mahupun telah meninggalkan alam kampus...hehehe...hope korg enjoy...

Junior: Meneliti silibus utk pastikan tidak tertinggal kuliah...
Senior: Meneliti silibus utk pastikan kuliah mane yg boleh ponteng...

Junior: Bawa makanan/minuman dlm lecture hall sorok2...
Senior: Bawa pelbagai jenis kuih muih & minuman utk dikongsi bersama rakan2...

Junior: Panggil lecturer Prof atau Dr...
Senior: Dah ade gelaran istimewa bagi setiap Prof & Dr...

Junior: Jalan kaki pi kuliah walaupun jauh 1km...
Senior: Naik kereta/motor kalau lebih 100 meter...

Junior: Baca semua benda yg ade kaitan dgn subjek tersebut utk dapat good grade...
Senior: Baca benda yg ditekankan oleh lecturer @ fokus bab yg paling lama diajar...

Junior: Nak tau semua selok belok kelas/kuliah supaya cepat sampai...
Senior: Dah tau selok belok tapi tak pernah sampai awal...

Junior: Berlumba-lumba beli buku rujukan kat pusat pengajian...
Senior: Berlumba-lumba nak photocopy buku rujukan yg member beli...

Junior: Sedih dapat satu subjek C+...kejutan budaya la konon...
Senior: Gembira dapat 3 C+...yg penting lulus & terus pengajian...

Junior: Siapkan latihan on the spot...then jumpa lecturer pura2 tak faham soalan...
Senior: Takpe, due date lagi 2 minggu...kite enjoy...

Junior: Makan dgn parents mase weekends...
Senior: Makan dgn aweks setiap hari...

Junior: Salin semua nota yg lecturer bagi satu per satu...
Senior: Dengar & salin nota dalam 4 atau 5 baris ayat jer utk 2 jam kuliah...

Junior: Nak pastikan dapat 4.0...kurang2 pon 3.8...
Senior: Bersyukurlah dapat 2.8...berpijaklah pada bunyi yg nyata...

Junior: Pen berwarna-warni + Buku nota bercorak meriah...
Senior: Pen nyawa2 ikan + Serpihan kertas...

Junior: Malam2 study group kat library...fokus kat nota...
Senior: Malam2 'study group' kat TGV/GSC...fokus kat screen...

Junior: Panggil senior 'abang'...hormat yg lebih tua...
Senior: Junior tu macam 'abang' aku jer...

hahaha...kalo nak ikutkan, byk lagi fakta menarik mengenai Junior & Senior...kalo korg ade idea @ cerita lain yg lg best, share la kat sini ok...amat dialu2kan...

bOys OvEr fLoWeRs...

Thursday, December 3, 2009 at 6:49 PM

maka, dengan sukacitanya ak ingin mengumumkan...bahawa hari ni...genaplah 3 kali ak tengok drama korea nih...Boys Over Flowers...hua hua hua

ak ni bukanlah minat sgt pon citer korea...kalo tengok pon time bosan tahap dewa...

tapi...jeng3...citer ni memang best arr...suka giler jalan cerita & cara pelakon2 tu sampaikan karakter diorg...citer cinta yg lawak + bengong + pelik + rumit + sedih + family = tabik springggg laa...

kalo ak nak tulis sinopsis kat cni...tak muat kot...lagipon banyak sangat yang best2 utk ditulis...so baik korg watching sendiri ok...keh3

apa yg ak nak share ini hari, bukan pasal pelakon die cun ke tak, hero die ganteng ke tak...tapi moral values yg boleh kite dpt drpd drama ni...coz drama ni lain dari yg lain...kisah cinta yg dibaluti dengan nilai2 kekeluargaan, persahabatan & kemanusiaan yg tinggi...hohoho

so, antara moral values yg ak nak share ialah:

1- kekayaan tidak menjamin kebahagiaan keluarga...walaupon keluarga Jan Di sederhana, tapi hubungan kekeluargaan diorg sgt menyentuh jiwa...sampaikan Jun Pyo si anak jutawan pon bleh join diorg siapkan jeruk sayur & makan bebola ikan tepi jalan....

2- semakin benci semakin sayang...ak rase hipotesis ni kadang2 betul gak...hehe...contoh macam Jan Di, mula2 die kenal Jun Pyo yg 'kejam' tue, benci tahap dewi...tapi semakin benci, semakin die nampak sisi baik & sensitif Jun Pyo...

3- kasih sayang kadang2 tak perlu ditunjukkan directly...korg mesti faham kan...bila kite syg seseorg, tak semestinya kena belai, manja2, bagi hadiah...cara Jun Pyo luahkan sayang pada Jan Di bagi ak sangatlaa cool...lain macam...jarang org buat kot...nak tau camne???korg tengokla sendiri...hik3

4- percintaan perlukan pengorbanan...ibu Jan Di sanggup merayu kat mak Jun Pyo yg zalim utk selamatkan suami yg tercinta...Jun Pyo sanggup putuskan cinta dgn Jan Di supaya Jan Di tak jadi mangsa mak dia...Jan Di sanggup lukakan Jun Pyo sampai eksiden demi selamatkan family besfren dia...hohoho...dan byk lagi....

5- cinta yg sejati akan tetap bertahan walaupon ade seribu halangan...mmg byk giler halangan percintaan dlm drama nih...sampaikan dekat episod last pon ade lagi obstacle...bagi yg tak putus asa, cinta itu pasti menjadi miliknya...bagi yg berputus asa, jodoh pasti ada, cuma kenalah berusaha...(mcm otai cinta plak...keh3)

6- hasrat ibu bapa mesti nak anak berjaya...lepas kedai dobi family Jan Di kena sita by org2 mak Jun Pyo, diorg jual keropok tepi jalan...then kena roboh plak...pastu ayah Jan Di jadi nelayan, mak die jual ikan...sampai sakit2...semua tu semata2 nak pastikan Jan Di dapat teruskan persekolahan dia & masuk universiti...huhuhu

ermmm...actually byk lagi moral values dari drama ni...serius byk giler...ak juz pilih yg catchy jer...so, ak harap korg dptla gambaran awal drama ni...mmg syok abih...ak bleh ulang sampai 3x laa...so, dapatkan laa dari member2 korg k...hik3

p/s: sediakan tisu or kain or bantal bucuk utk lap air mate...

bArU TaU...

Monday, November 30, 2009 at 10:13 PM

halo kawan2...hari ni nak share pasal benda lain plak...agak menarik utk dikongsi bersama...pasal perbuatan @ gaya hidup kita setiap hari yg boleh buat kita cepat jatuh sakit...hoho

1- makan satay: kan kalo kite makan satay, mesti ade bawang, timun dan macam2 lg...korg jgn ingat timun tu saje2 je menyemak kat pinggan tuh...actually, satay yg dibakar ngan arang ade karbon...ala, yg hitam2 kat satay tuh...karbon tu plak bleh sebabkan kanser tau...tapi kite selamat kalo makan satay bersame timun tadi...coz timun ade bahan anti-kanser...so, nextime jangan buang timun tu eyh...(walaupun ak anti-timun, terpaksela makan gak...hoho)

2- makan udang atau sekutunya: ak pasti ramai suka makan udang kan...ak pon same...keh2...nak makan udang tu takde hal beb...tapi jangan sekali2 korg makan vitamin C selepas@sebelum korg melantak udang...BAHAYA woo...nanti korg bleh mati keracunan Arsenik (logam kimia berbahaya)...nanti berbuih plak mulut...huhuhu...

3- jawab telefon: bila ak dapat tau pasal nih, terus ak insap...jawab panggilan dengan telinga kanan akan mempercepatkan kerosakan otak...hoho...cuak giler...so, jawablah ngan telinga kiri coz otak lambat sket nak rosak...huhuh

4- bateri handphone: jangan jawab panggilan kalo bateri hp korg dah tinggal 1 bar @ nyawa2 ikan...coz kesan radiasi bila bateri dah nak mampus adalah 1000x lebih tinggi berbanding bila bateri full...so, charge laa hp tu bile dah tinggal 1 bar...hoho

5- headset / earphone: jangan letak 'set kepala' tuh lama2 kat telinga...kalo bleh after 2 jam digunakan, rehat dulu 1 jam...coz kalo pakai headset terlalu lame, otak akan terlalu letih & boleh jammed...bila otak jammed, tu yg korg nampak ada manusia cakap sorg2 kat tepi jalan...hehe

6- makan ubat: kalo nak makan ubat panadol atau ape2 jua pil, jangan makan ngan air sejuk...lebih baik makan ngan air suam...coz kalo air sejuk, ubat tu kurang berkesan...

7- minum air: banyakkan minum air waktu siang..waktu malam kurangkan...ni ade kaitan ngan sistem pembersihan dalam badan kite...complicated nak terangkan...hehehe

renung2 kan & selamat di jalan raya...

sAyaNgLah SeLaGi mAsiH Ade...

at 12:29 AM


hai...Selamat Hari Raya Aidiladha semua...dah 5 hari cuti...so nak continue balik...

mase raye aritu, adela watched cerita kat tv...sedey gak citer die...tajuknye "Taubat Nasuha"...mmg tangkap nangis la citer die...huhuuu...yg touchingnye, mase penghujung citer tu, ade beberapa patah kate yg mengusik mindaku ini utk berfikir...

"kadangkala, kite menyayangi sesuatu yg penting tu bile ia dah takde kat depan mate..."

korg faham kan? so, cube kite renungkan semula, ape benda atau sesuatu yg penting yg kite slalu abaikan, tapi bile dah takde, baru kite sedar yg benda tu telah hilang bersama sebahagian drpd jiwa kite...huhu...mungkin ke 'benda' tue..................

- barang mainan kite mase kecik...yg skrg dah hilang entah ke mane???

- basikal mountain bike hadiah UPSR...yg dah jual kat besi buruk???

- citer katun power rangers edisi pertama...yg lg best dari edisi skrg yg melalut giler???

- masakan makcik kantin sekolah...yg lebih sedap drpd masakan kafe kolej skrg???

- rakan sekolah rendah/menengah/matrik...yg skrg tak tau khabar berite???

- abang or kakak kite yg dulu slalu gurau ngan kite...yg skrg asyik gurau ngan isteri/suami tercinta jer???

atau mungkin....

ibu @ ayah kite...yg dulu slalu sayangi kite...yg dulu slalu membelai kite...yg dulu slalu bersusah payah demi kite...yg dulu pernah kite lukakan hati mereka...yg dulu pernah menangis kerana kite...tapi skrg mereka dah takde...tak sempat utk menikmati kesenangan bersame kite...tak sempat utk kite balas kasih sayang mereka...

kadang2 kite lupe...kite leka...kite ingat mereka ade sampai bile2...sampai saat pemergian mereka...baru kite sedar...MEREKA lah sesuatu 'benda' yg kite akan sayangi dengan sepenuh jiwa bile dah takde kat depan mate...

so, ape plak benda2 lain yg korg rase sayang bile dah takde kat depan mate..silalah share ok...

bEsT kE BiLe aDE keTe...?

Wednesday, November 25, 2009 at 9:06 AM

yang bestnye bile ade kete...

...bestnye tak terkire...dapat gak akhirnye...enjoy giler...

...dapatla pi mane2...kdg2 ajak member...eratkan silaturrahim katekan...

...pi library takyah jalan kaki dah...seram woo jalan balik bilik kul 3.00 am...huhu

...tak perlu lagi pesan makanan kat member...tebal gak muke selalu sgt pesan...hoho

...bosan jer bolehla kuar amik angin...xdela amik angin kat bilik member jer...keh2

...blehla tengok muvie slalu...kalo tak, kene tggu offer drpd member2...

...balik umah seminggu sekali...kalo tak, sebulan sekali pon tak tentu lagi...ampun ya ibu ayah...

yang tak bestnye bile ade kete...

...duit minyak kene ade...ade kete pon tak gune kalo minyak nyawa2 ikang jer...keh3

...seronok tengok aksesori kat kedai kete...tapi tak seronok bile tengok duit dlm wallet...

...bawa bile time hujan...penat2 je basuh...kotor balik...huhu

...nak polish pon satu hal...hantar kedai mahal sgt...buat sendri penat sgt plak...hak2

...time minyak full tu la ramai yg nak pinjam...time minyak kong xde plak yg sudi...pelik...hehe

...pi kuliah pon pikir 2 3 kali nak jalan kaki...heheh

secara konklusinya...banyak yg best compared to yg tak best...setuju tak???

sEliNgaN - kAwAn di PeRanTaUan...

at 1:28 AM

pada pukul 1.10 pagi tadi...ak bukak blog sorg member nih...xla kenal pon...sajer2...

blog die nice gak...simple 'n' steady...hik3

mula2 koya gak die coz die ni boleh dikatekan senior dlm blogging...(cehh...)

borak punye borak...taula die ni blaja kat oversea...LONDON tue...jgn main2 beb...

(nyesal gak ak speaking london ngan die mase chatting...shelamat jauh gilos)

best gak dpt chat ngan member baru...nak2 yg friendly...opps, speaking london lagi...nak2 yg peramah...heheh

die ni org klate...dalam bahasa Melayu moden...Kelantan...

so, lepas abih borak...die pon sign out...

ade satu benda yg menarik perhatian ak yg berada kat Malaysia nih...1malaysia pon layan...

status die mase offline...

"TUBIK CARI MAKEY BETAR..."

atau selepas proses terjemahan oleh pakar bahasa..."keluar cari makan sebentar"...

betullah kate org...kat mane pon kite berade...kalo jati diri kite kukuh, pasti takkan goyah...contohnye member baru ak ni laa...loghat klate tak luper...tahniah beb...hahaa

DEN PON BANGGO YO JADI ANAK NOGORI SOMBILAN...heheh

cEriTa pAsai gUyz...

Tuesday, November 24, 2009 at 11:49 PM

BACAAN INI HANYA KHAS UNTUK KAUM WANITA...18SX...hehehee

- lelaki pon kadang2 sensitif & mudah tersentuh...KADANG2...!!!

- kalo lelaki minat kat gurl tu, gurl tu tak semestinya cun melecun...asal sopan & budi bahasa tinggi melangit, dah bleh buat bini...yg kawen bukan muka...hak3


- lelaki gak suke ngan gurl yg ade byk persamaan ngan die...so nti byk ar citer leh share...xdela ke arah benda lain kalo bosan...hik3

- lelaki bleh menerima penolakan dengan baik (same ar cam ak...)

- lelaki slalu try tonjolkan sikap kelakiannye utk menambat hati gurl yg diminati...utk tambat lembu pun kene ade kelakian...heheh


- lelaki usually resah bile berhadapan ngan situasi utk ajak gurl pi 1st date...resah sebab ape, itu bergantung pada setiap niat individu...heheh

- kalo lelaki cakap..."Emm, tengok ar dulu", itu maknenye kitorg tak @ kureng stuju...hoho

- kalo lelaki cakap
direct to the point dlm sesuatu perkara, means die try to be honest & harap gurl akan understand...

- kebanyakan lelaki yg nampak ‘desperado’, slalunye datang dari sekolah all boys! (how true...)

- lelaki sonang cemburu bile gurl die asyik sebut name lelaki lain...(name ayah gurl tu xde hal kot...)


- kadang2 lelaki nak gak tau pasal gurl die ngan mendalam...so kitorg akan berusaha giler2 nak tau pasal gurl die...tu yg kadang2 terlebih detail plak...keh3

- camne gempaq giler pon lelaki tu di pandangan gurls yg lain...kat hati die pasti ade sorg je yg special...bukan spesial...hua3

- bile lelaki tertengok dada any gurl (nyonya pasar malam pon layan...) & gurl tu menyedari,
juz forgive us ok...kitorg tak sengaja...kitorg juz tot kejadian gurl begitu indah...haha ^_^

- lelaki pon tau sedey kalo cinta putus di tepi jalan...kalo tengah jalan takut kene langgar plak...huhu

- lelaki lemah ngan air mate gurl tau...hohoi


itulah die serba sedikit alkisah lelaki...harap dpt jadi guidance laa utk gurls out there..wallaweh!!

biLe KiTer sAyaNg diE...

Monday, November 23, 2009 at 11:34 PM

Bile kite sayang die
Kite terime jer ape yg die komen

Hati kate takpe, semua orang tak sempurna…


Bile kite sayang die
Kite tunggu die lame giler pun takde hal
Tapi bile die tunggu kite, dah marah2
Hati kate takp, adatlah orang bercinta...

Bile kite sayang die
Kite tak tido pun takpe layan die tengah bosan
Tapi bile kite bosan, die tak layan kite pon
Hati kate takpe, die busy kot...


Bile kite sayang die
Kite gaduh ngan die, kite diam jer
Tapi die heboh kat 1 dunia cakap kite marah die
Hati kate takpe, die tension tue…

Bile kite sayang die

Kite call nak cakap ngan die
Tapi die gayut ngan org lain
Hati kate takpe, die ade hal nak cakap ngan kawan dia kot…

Bile kite sayang die
Kite bercerita ngan die, macam cerita ngan tunggul kayu hampeh
Tapi bile die bercerita ngan kite, kite dengar sampai bawak dalam mimpi ngeri
Hati kate takpe, itulah tanda sayang...


Bile kite sayang die

Kite jadi macam orang gile dengar die demam
Tapi bile kite sakit, die siap boleh kuar ngan kawan2 die tengok muvie 2012
Hati kate takpe, takkan die nak berkepit ngan kite 24 jam…

Bile kite sayang die
Kite tak sanggup tengok die derita
Tapi dia tak pernah hargai diri kite
Hati kate takpe, die malu nak tunjukkan sayang pada kite tue...

Bile kite sayang die
Kite sanggup tinggalkan die selame-lamenye agar die bahagia
Tapi adekah die tau pengorbanan kite??
Hati kate takpe, janji die bahagia…

Sampai satu ketika

Hati pun kate takpe
Kite masih ade si DIA yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
DIA takkan pernah melupakan kite walaupun kite selalu lupekan DIA...

nApE LelAkI lAmbAT kAwEn...?

at 10:10 PM

pagi tadi ak dgr radio hotfm...pastu topik yg dibincangkan agak menarik...Kenape Lelaki Kahwin Lambat?...hehe...menarik kan???

so, macam2 jawapan ar ak dgr...ade yg logik, ade gak yg hampeh...hua3...yg best ade gak gurlz yg called bg pandangan...tercabar gak...hoho...so, ak pon nak share dgn korg...korg pon perlu share dgn ak tau ape pendapat korg pasal persoalan ni...hehe

Pertama...
aku rase faktor ekonomi. memandangkan kos hidup skrg ni semakin meningkat, so kaum lelaki lebih tumpukan kerjaya utk cari pendapatan lebih sebelum kawen... ade duit, semua jadi ye tak...!!

Kedua...
kerana faktor kawasan @ negeri... sbb apa yg ak nampak, if golongan lelaki kerja kat bandar, usually bakal bertemu jodoh pulak ngan org bandar... so faham2 jer la.. semua aspek nak dilihat ngan duit...kalo kat kampung...ramai je lelaki yg gaji rendah bleh kawen...kenape? coz kat kampung, gurlznyer tak too demanded ngan duit, diorg lebih prefer kesederhanaan dalam segala hal...yg penting dpt merasai nikmatnye kawen...hehe..so nak buat jamuan kawen pun just call orang kampung buat gotong royong pastu ramai pulak org2 kampung akan sedekah dan saling membantu....heheheh...betui tak?? ade gak coz negeri jauh...cam sarawak ngan johor...so kdg2 lelaki kene pikir 10x bile nak kawen...yela, tambang plane...tempat kerja...raye nak balik mane...huhu

Ketiga...
kdg2 ade kaitan ngan attitude awek gak...skrg ni gurlz terlalu expose ngan segala macam hal... means diorg tak lagi ade ciri2 wanita melayu terakhir gitu...ye arr, lelaki dah habis duit banyak utk dptkn pasangan hidup...so, diorg juz harapkan balasan kebaikan & kelembutan budi bicara seorang wanita bile melayan pasangan @ suami...but then, lain plak yg diorg dpt...bile lepas kawen jer ramai suami yg kene queen control...nak jumpe member kat mapley pun susah..huk2

tapi...guys pun ade silapnye...terlalu ego ngan diri sendiri...utk huraian part nie, kene ar guys jawab sendiri kan...hehe

faktor2 lain mungkin gak kerana pengalaman hidup...macam pernah dikecewakan ke...kerana takut sejarah lama berulang kembali, diorg (lelaki) lebih berhati2 mencari pasangan hidup utk kebahagiaan masa depan...

so, kepada korg semua wahai lelaki termasuk laa ak sendiri...katne kite pergi & katne kedudukan kita skali pon, setiap manusia telah dijadikan berpasang-pasangan (bukan same jantina yer)...lambat @ cepat kenelah diusahakan...kerana dalam Islam (bagi non-muslim, rujuk agama korg ok) gak ditegaskan agar kite dapat mengembangkan zuriat kat muka bumi ini...coz ikatan perkahwinan itu adalah suci utk lelaki & wanita berhubungan di bumi & akhirat...

so, kalo korg ade pendapat sendiri yg lain macam...or contoh yg lagi gempak...share ar kat blog ak nih...ape2 pon, maaf dipinta pada mereka yg terasa...huk3

aPe jEniS giGi kOrg...?

Sunday, November 22, 2009 at 6:12 PM

Mungkin ade yg pandang remeh tentang kecantikan dan kebersihan GIGI mereka tapi sebenarnye GIGI turut membantu memperelokkan penampilan seseorang. Bayangkan, muka sikit punyalah cun. Memang tangkap lelehlah. Tibe2 tengok GIGI, hancus! Rupanya rongak! La! Tak ke haru tu? So, sape cakap tak penting menjaga GIGI? Tapi korg tau tak yg GIGI gak mampu merungkap rahsia peribadi diri? Wah! Ini yang menarik! Apa kata korg baca jer artikel ni yek!

Jarang & Kecil

Org yg memiliki bentuk GIGI camni dikatakan suka menilai diri orang lain. Pasti ade jer yg tak kena kat pandangan mate diorg. Tapi yang tak syoknye, diorg sibuk menilai orang lain tapi tak suke orang lain menilai atau mengkritik diri diorg! Tak patut..! Selain itu, diorg gak tak suke mengalah! Tapi kadang2 mengalah itu perlu. Lagi2 kalo memang korg yg salah...huhu

Sederhana & Rata

Cantiknye GIGI diorg. Teratur sekali dipandang, macam GIGI palsu pulak..hak2... Agaknye ape kriteria org camni? Orang yg ade bentuk GIGI camni ialah orang yg baik hati & suka menolong. Bak kate orang, ringan tulang arr. Kalo ade yg minta tolon, pasti takkan dikecewakan. Actually, diorg ni nak selalu bahagiakan orang lain. Bleh gak diorg tumpang happy. Untung eyk dapat member @ kekasih cam diorg ni kan?

Besar & Jarang

Waduhhh! Ghupenye orang yg berGIGI camni bersifat iri hati ngan kejayaan orang lain. Tak elok camtu cik embun oii... Itukan dah jeki diorg. watpe nak dengki2. Lebih baik korg blaja tuk terima kenyataan & jgn slalu nak berdengki. Selain tu, korang gak keras kepala. Mule ar tarik muncung 44 inci kalo tak diikuti kemahuannye.. so, awas kwn2!! diorg ini sanggup wat ape saje tuk dapatkan ape yg dihajati. Bahayanyerrr! Sebagai kekasih@member diorg, korg harus banyak bersabar dengan sikap diorg tu.. nak2 time diorg buat2 manje ngan korg. Erk! Gelemannya! heheh

Jongang & Kecil

Mak oi! Jangan ingat semua orang yg GIGI 'ke depan' tu tak cantik . Ade gak yg masih kelihatan manis & cun. Apepun, org camni suke bertolak ansur ngan orang lain. Means, keras kepala diorg bertempat & still bleh bawa berbincang. Kate orang, dalam keras ada lembutnya! jgn pikir bukan2...hik3

Jongang & Besar

Fuyooh! Benteng pertahanan kena kuat & kukuh. Banyakkan bersabar kalo ade member @ kekasih cam diorg ini. Menduga iman sungguh! Korg harus banyak bersabar ngan mulut celupar diorg tu. diorg gak suke mengeluh (bukan berpeluh) & tak pernah pueh ati ngan ape yg dimiliki. Sikap tu ade gak positifnye coz diorg sonang menempa kejayaan & akan sentiasa berusaha tuk jadi yg terbaik. Selain tu, diorg ni gak agresif & ringan tulang (GIGI pun tulang...)

Tak Tersusun

Kadang2 bile nengok orangnye memang cantik. Tapi bile dia senyum menampakkan GIGInya yang tak begitu rata & sekata, mengurangkan kecantikan yang dimilikinye itu. Namun, org kate (bukan menatang), walopun GIGInye tak cantik tapi hati budinye 'lawa'. Diorg ni merupakan teman bicara yg amat memahami. Tak rugi menjadikan diorg ni sebagai tempat meluahkan hati coz diorg sentiasa mendengar & memberi nasihat. diorg gak berpengetahuan luas walopun sikap diorg agak kebudak-budakan kadang2. diorg ni gak pandai membahagiakan orang lain...(banggenyer ak...hehe)

Seolah masuk ke dalam

Diorg seorang yg pemalu & suka sembunyikan sikap sebenar diorg. diorg pon agak pasif. Selalunye diorg bersikap pendiam & tak pandai sgt bergaul ngan orang lain. Selain itu, diorg gak cukup pandai menyimpan rahsia kecuali kat orang yang betui2 dah berjaye meraih kepercayaan diorg.


Kecil & Tersusun

Selalunye berwajah keanakan & tampak semakin menarik dengan GIGI camtu. diorg dikatekan suke menolong orang & bleh dipercayai percakapan diorg ni. Aduhai! untung gker member2 yg ade kekasih camni...huk2

so...ape jenis GIGI korg? silalah berkongsi dgn org lain eyh...juz for fun !!

aPa iTu CiNTa...?

Tuesday, November 10, 2009 at 7:06 AM



Org kata CINTA tu buta...mmg CINTA tu buta...sanggup bg ape saje kepada pasangan kite...sehinggakan maruah diri tergadai...tp utk ape sume tu?adekah utk CINTA?

aku penah tanye member...die kate "bila ak pegang payudara awek, ak dpt menikmati kemanisan CINTA." adekah dengan buat cenggitu bermakne lelaki itu btul2 CINTAkan awek die?

maaf kalo contoh ak agak kasar...tapi ak nak sgt tahu apa CINTA sebenarnyer...

org kata, "jodoh seorang wanita mengikut situasi." ak rase maksud die, jodoh pempuan yg pernah berzina adalah utk lelaki yg pernah berzina gak...means...pempuan yg baik jodohnyer adalah lelaki yg baik...& vice versa...

ak pelik gak ngan sesetengah member lelaki ak...lebih terperinci, member lelaki yg hnye mementingkn seks dlm perCINTAan...sehingga berani buat perkara dilaknat Allah...

mungkin nanti ade yg kate, "pempuan tu la yg silap sebab sanggup gadaikan maruah utk santapan pakwe kerana CINTA..."

tapi, pernah tak korg terfikir, kalo korg adalah pempuan tu, adekah korg sanggup gadaikan maruah pade lelaki yg sgt menCINTAi korg?

terlalu jelas jwpnnye adalah "ya...ak sanggup gadaikan maruah ak kepada lelaki cenggitu..." tapi nape? "kerana CINTA..."

mmg tak semua pempuan cenggitu...tapi yg ak pasti, myb 1:10 saje yg takkan gadaikan maruah diorg...siape pempuan tu? tentulah pempuan yg sgt beriman...hanya menyerahkan dirinya kepada ALLAH saje...& itula CINTA yg hakiki...

tapi...ape itu CINTA??? myb masing2 ade tafsiran sendri...

sERuaN aLam SekITar

Monday, November 9, 2009 at 8:08 PM


Kite & Air Mate...

Sunday, November 8, 2009 at 5:17 AM


boleh tak korg fikirkan kejap apekah sebab mate kite berair? potong bawang? masuk habuk? sakit mate? sakit hati? kene marah? atau korg happy giler?

pernah tak korg terfikir, dari mane air mate tu dtg? apekah air mate tu sebenarnye? adekah same mcm air kencing kite sume? atau peluh? apekah rase air mate? masin?

ok2...mungkin ade antare korg yg tau dan arif pasal air mate...tp ak tetap nak kongsi...dan ak akan terangkan sesimple mungkin... so that, member2 yg bukan aliran sains bole faham sefaham2nye...hehe

mate kite ade kelenjar lakrimal...alah, same mcm kelenjar peluh...kelenjar ni plak menghasilkan cecair...cecair ni plak mengandungi garam, protein dan lisozim...garam & lisozim penting untuk musnahkan kuman atau habuk yg masuk mate kite...protein plak utk kesihatan mate...cecair ni (air mate) asalnye utk membersihkan permukaan mate kite...cuci habuk, bunuh kuman dan kekalkan mate yg langsing...ehhhh, sihat !!

contohnye, bile korg kupas bawang (sape2 yg pernah laa)...mesti mate korg berair kan? sebabnye, mase korg kupas bawang, ade cecair drpd bawang tu yg terpercik masuk ke dlm mate korg...cecair bawang tu plak ade bahan kimia yg tak sesuai berada kat mate...so, kelenjar lakrimal ni akan bertindak pantas menghasilkan air mate yg mengandungi 3 bahan penting tadi untuk mencuci mate korg drpd bahan kimia bawang tadi...supaya mate korg sihat sejahtera !!

korg pernah sedih kan? happy gler?? mesti korg sedih @ happy smpai kuar air mate kan?kalo korg nak tau, air mate yg kuar sebab emosi ade ciket perbezaan dgn air mate bile kupas bawang or masuk habuk...air mate yg kuar sebab sedih @ happy ade kaitan dgn tindakbalas hormon (panjang dan complicated utk diterangkan)...air mate ni mengandungi bahan2 kimia yg berlebihan yg tak boleh ditampung oleh badan kite & menyebabkan kite rase tak selesa...so melalui nangis, kite dah selamatkan badan kite drpd bahan kimia berlebihan...tu sebab, selalunye kalo korg perasan, after kite nangis mesti kite rase lebih selesa dan segar...betul tak???

lihatlah kebesaran Allah...dgn air mate je, byk kebaikan yg kite dapat...tu sebab, jgn malu2 utk mengeluarkan air mate kite (nangis lerr)...so, harap sgt korg dpt ilmu baru walaupon tak seberapa...thanx for viewing & reading !!

Simply Life ... | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com