bOys OvEr fLoWeRs...

Thursday, December 3, 2009 at 6:49 PM

maka, dengan sukacitanya ak ingin mengumumkan...bahawa hari ni...genaplah 3 kali ak tengok drama korea nih...Boys Over Flowers...hua hua hua

ak ni bukanlah minat sgt pon citer korea...kalo tengok pon time bosan tahap dewa...

tapi...jeng3...citer ni memang best arr...suka giler jalan cerita & cara pelakon2 tu sampaikan karakter diorg...citer cinta yg lawak + bengong + pelik + rumit + sedih + family = tabik springggg laa...

kalo ak nak tulis sinopsis kat cni...tak muat kot...lagipon banyak sangat yang best2 utk ditulis...so baik korg watching sendiri ok...keh3

apa yg ak nak share ini hari, bukan pasal pelakon die cun ke tak, hero die ganteng ke tak...tapi moral values yg boleh kite dpt drpd drama ni...coz drama ni lain dari yg lain...kisah cinta yg dibaluti dengan nilai2 kekeluargaan, persahabatan & kemanusiaan yg tinggi...hohoho

so, antara moral values yg ak nak share ialah:

1- kekayaan tidak menjamin kebahagiaan keluarga...walaupon keluarga Jan Di sederhana, tapi hubungan kekeluargaan diorg sgt menyentuh jiwa...sampaikan Jun Pyo si anak jutawan pon bleh join diorg siapkan jeruk sayur & makan bebola ikan tepi jalan....

2- semakin benci semakin sayang...ak rase hipotesis ni kadang2 betul gak...hehe...contoh macam Jan Di, mula2 die kenal Jun Pyo yg 'kejam' tue, benci tahap dewi...tapi semakin benci, semakin die nampak sisi baik & sensitif Jun Pyo...

3- kasih sayang kadang2 tak perlu ditunjukkan directly...korg mesti faham kan...bila kite syg seseorg, tak semestinya kena belai, manja2, bagi hadiah...cara Jun Pyo luahkan sayang pada Jan Di bagi ak sangatlaa cool...lain macam...jarang org buat kot...nak tau camne???korg tengokla sendiri...hik3

4- percintaan perlukan pengorbanan...ibu Jan Di sanggup merayu kat mak Jun Pyo yg zalim utk selamatkan suami yg tercinta...Jun Pyo sanggup putuskan cinta dgn Jan Di supaya Jan Di tak jadi mangsa mak dia...Jan Di sanggup lukakan Jun Pyo sampai eksiden demi selamatkan family besfren dia...hohoho...dan byk lagi....

5- cinta yg sejati akan tetap bertahan walaupon ade seribu halangan...mmg byk giler halangan percintaan dlm drama nih...sampaikan dekat episod last pon ade lagi obstacle...bagi yg tak putus asa, cinta itu pasti menjadi miliknya...bagi yg berputus asa, jodoh pasti ada, cuma kenalah berusaha...(mcm otai cinta plak...keh3)

6- hasrat ibu bapa mesti nak anak berjaya...lepas kedai dobi family Jan Di kena sita by org2 mak Jun Pyo, diorg jual keropok tepi jalan...then kena roboh plak...pastu ayah Jan Di jadi nelayan, mak die jual ikan...sampai sakit2...semua tu semata2 nak pastikan Jan Di dapat teruskan persekolahan dia & masuk universiti...huhuhu

ermmm...actually byk lagi moral values dari drama ni...serius byk giler...ak juz pilih yg catchy jer...so, ak harap korg dptla gambaran awal drama ni...mmg syok abih...ak bleh ulang sampai 3x laa...so, dapatkan laa dari member2 korg k...hik3

p/s: sediakan tisu or kain or bantal bucuk utk lap air mate...

4 corat-coret

  1. wak lu, i yg kenalkan mov ini kat u.....

    kalau i tak tengok, u mesti tak pandang punya la....

  2. haf ken Says:

    so what???

    u kenal kan je...but i yg abis tengok dulu...furthermor, i dah tgok 3 kali...

    lalalallalalala

  3. LeMaNtO Says:

    haf jiwangz sioott...hu3
    and the other moral stori is tgk la citer ni utk mngetahui cara2 nk tekel awekzz..ahahaha

  4. Anonymous Says:

    yup...akhirnye dapat gak komen drpd org yg paling jiwang semester ini...

    ~lemanto~

    p/s: kalo nak tackle, kene tau umah die katne...jauh sgt nti susah nak pi meminang...hehehe

Simply Life ... | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com