nApE LelAkI lAmbAT kAwEn...?

Monday, November 23, 2009 at 10:10 PM

pagi tadi ak dgr radio hotfm...pastu topik yg dibincangkan agak menarik...Kenape Lelaki Kahwin Lambat?...hehe...menarik kan???

so, macam2 jawapan ar ak dgr...ade yg logik, ade gak yg hampeh...hua3...yg best ade gak gurlz yg called bg pandangan...tercabar gak...hoho...so, ak pon nak share dgn korg...korg pon perlu share dgn ak tau ape pendapat korg pasal persoalan ni...hehe

Pertama...
aku rase faktor ekonomi. memandangkan kos hidup skrg ni semakin meningkat, so kaum lelaki lebih tumpukan kerjaya utk cari pendapatan lebih sebelum kawen... ade duit, semua jadi ye tak...!!

Kedua...
kerana faktor kawasan @ negeri... sbb apa yg ak nampak, if golongan lelaki kerja kat bandar, usually bakal bertemu jodoh pulak ngan org bandar... so faham2 jer la.. semua aspek nak dilihat ngan duit...kalo kat kampung...ramai je lelaki yg gaji rendah bleh kawen...kenape? coz kat kampung, gurlznyer tak too demanded ngan duit, diorg lebih prefer kesederhanaan dalam segala hal...yg penting dpt merasai nikmatnye kawen...hehe..so nak buat jamuan kawen pun just call orang kampung buat gotong royong pastu ramai pulak org2 kampung akan sedekah dan saling membantu....heheheh...betui tak?? ade gak coz negeri jauh...cam sarawak ngan johor...so kdg2 lelaki kene pikir 10x bile nak kawen...yela, tambang plane...tempat kerja...raye nak balik mane...huhu

Ketiga...
kdg2 ade kaitan ngan attitude awek gak...skrg ni gurlz terlalu expose ngan segala macam hal... means diorg tak lagi ade ciri2 wanita melayu terakhir gitu...ye arr, lelaki dah habis duit banyak utk dptkn pasangan hidup...so, diorg juz harapkan balasan kebaikan & kelembutan budi bicara seorang wanita bile melayan pasangan @ suami...but then, lain plak yg diorg dpt...bile lepas kawen jer ramai suami yg kene queen control...nak jumpe member kat mapley pun susah..huk2

tapi...guys pun ade silapnye...terlalu ego ngan diri sendiri...utk huraian part nie, kene ar guys jawab sendiri kan...hehe

faktor2 lain mungkin gak kerana pengalaman hidup...macam pernah dikecewakan ke...kerana takut sejarah lama berulang kembali, diorg (lelaki) lebih berhati2 mencari pasangan hidup utk kebahagiaan masa depan...

so, kepada korg semua wahai lelaki termasuk laa ak sendiri...katne kite pergi & katne kedudukan kita skali pon, setiap manusia telah dijadikan berpasang-pasangan (bukan same jantina yer)...lambat @ cepat kenelah diusahakan...kerana dalam Islam (bagi non-muslim, rujuk agama korg ok) gak ditegaskan agar kite dapat mengembangkan zuriat kat muka bumi ini...coz ikatan perkahwinan itu adalah suci utk lelaki & wanita berhubungan di bumi & akhirat...

so, kalo korg ade pendapat sendiri yg lain macam...or contoh yg lagi gempak...share ar kat blog ak nih...ape2 pon, maaf dipinta pada mereka yg terasa...huk3

7 corat-coret

  1. haf ken Says:

    nape xde org nak komen kat post 'nape lelaki lambat kawen'...

    xkan xde opinion kot...huk2

  2. Anonymous Says:

    bukan xde opinion kat post ko ni..

    tapi ak rase org laki nak kumpul duit dulu banyak2..

    sape nak kawen hutang

  3. haf ken Says:

    haha..itu die komen bernas dr anonymous eda...hehe

    amboi...lelaki je ke kene cari duit??
    hang duk pilih baju lawa2...hantaran 30 dulang...pastu cakap taknak kawen hutang???hahaha

    lelaki mmg x suke hutang...pompuan je yg suke...hehehe

    jgn mare...keh3

  4. Anonymous Says:

    eh sape yg nak 30 dulang

    ak nak 50 nnti..

    urm x kesah berape dulang pon, tapi lelaki mesti pastikan hidup pasangannya akan terjamin

    betul?

  5. haf ken Says:

    ok...itu betul gak anonymous eda...

    tapi kalo dah 50 dulang...mane duit nak cukup...hik3

    arrr...ak tau...50 dulang kosong bleh je kan??

  6. optimus Says:

    almost all the facts thats hv been described here are true oso man...

  7. haf ken Says:

    is it true optimus???
    so,which kind of teeth-structure do u have???so curious to noe....hehe

Simply Life ... | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com